November 17, 2019 - Hortenzia, Gergő névnapja
Eszterlánc Bölcsőde
Menü
Étkezés
A bölcsődénkben az ételeket saját főzőkonyhánkban készítik el, az egészséges táplálkozás irányelvei alapján. A konyhai személyzet: szakképzett élelmezésvezető, szakácsnő, konyhalányok.
Bölcsődében négyszeri étkezést (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna) biztosítunk a gyermekek számára, mely a napi energiaszükséglet 75%-át fedezi. Ez 800-950 Kcal-t jelent.
Fontos követelmény, hogy a főétkezések, illetve egy kis-étkezés komplettek legyenek, egyaránt tartalmazzanak állati és növényi eredetű fehérjét is. Reggelire házi krémeket (pl: petrezselymes túrókrém, házi húskrém, házi májpástétom, tojáskrém, zöldségkrém) adunk teljes kiőrlésű kenyerekkel. A gyermekek naponta többször kapnak friss zöldséget, gyümölcsöt, mivel jó energia, magas C-vitamin és élelmi rostforrás. A zöldségféléket párolással, habarással készítjük, illetve rakott formában adjuk hússal, tejjel, tejtermékkel kiegészítve. Húsok közül a sovány húsokat részesítjük előnyben, mivel ezeket könnyebb emészteni. Halat, 10 élelmezési napban legalább egyszer kapnak a gyerekek, mivel nagyon jó a zsírsav összetétele.
Az ételeket csak kis mértékben sózzuk. A napi sómennyiséget számoljuk, amely bölcsődés gyermekeknél 1,5 g lehet.
Tízóraira gyümölcsöt, 100%-os gyümölcslevet.

Napjainkban sajnos egyre több gyermek szenved ételallergiában. Diétás étkeztetést csakis szakorvosi igazolással tudunk vállalni, a 37/2014 (IV/30.) EMMI rendelet 15§ alapján.